grönkål i bokashin
BokashiBokashi i större skala

Bokashi i större skala

En del av oss som håller på med bokashi i köket blir så bitna av det att vi vill skala upp det hela. Är du en av oss och har funderat på hur det skulle fungera att ha en större bokashi?

Större bokashi fungerar förstås på precis samma sätt som en vanlig 10-litersbokashi. Släng köksavfallet i en bokashihink, lägg dit bokashiströ och på med locket tills kärlet är fullt. Då får det stå och efterjäsa i några veckor innan du gräver ner bokashin i jord.

Om du vill göra det här i större skala finns det riktigt stora och rejäla kärl att köpa. Mängden färdig bokashi blir förstås också större, så du kan förbättra mer jord.

Bokashi på jobbbet

Ett sätt att hjälpa din arbetsplats till att bli klimatsmartare är att starta en bokashi för matavfallet. Kanske har ni inomhusväxter som skulle gilla bättre jord eller rent av en trädgårdsplätt som du kan gräva ner bokashin på.

Hjälp förskolan att bli klimatsmartare

Bokashi är perfekt för alla förskolor. Inte bara är det ett miljövänligt sätt att ta hand om köksavfall, det är dessutom lärorikt för barnen. När de får vara med om hela processen är det lättare att förstå hur ett kretslopp fungerar. Som en bonus blir det också naturligt för barnen att ta hand om köksavfall.

Bokashi med grannarna

Eftersom det är så lätt med bokashi är det inte speciellt svårt att skala upp den tillsammans med dina grannar. Kanske är ni ett gäng i trappuppgången eller några villor i bostadsområdet som vill ha en gemensam bokashi.

Förutom att bokashi är bra för miljön och för att minska mängden sopor är det ett trevligt sätt att få bättre kontakt med grannarna.

Bokashi på odlingslotten

Om du har turen att ha en odlingslott eller en kolonilott är det perfekt att ta hand om köksavfallet och göra om det till riktigt bra odlingsjord. Om du tillbringar mycket tid i kolonin är det förstås lättare att ha en gemensam bokashi, men annars kan du helt enkelt be dina kolonigrannar att ta med lite matavfall till dig och ge dem lite jordförbättring i retur efter några veckor.

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now