grönkål i bokashin
BokashiBokashi och skadedjur

Bokashi och skadedjur

När du har fyllt din bokashihink och låtit den efterjäsa är det dags att gräva ner din färdiga bokashi i trädgården. Det är ju egentligen det här momentet som är det allra bästa med bokashi, även om det är lätt att glömma det för att det känns så bra att ta hand om matresterna innan också.

Eftersom matresterna i en bokashi inte förmultnar, utan fermenteras har de kvar sitt ursprungliga utseende. Det finns också näring kvar i resterna och därför kan det ibland vara intressant för skadedjur att gräva upp din bokashi för att leta mat.

Gillar djur bokashi?

Njae, generellt sett är djur inte speciellt intresserade av bokashi. Mycket av näringen djuren är ute efter har omvandlats till näring för växter istället redan när du gräver ner bokashin. Eftersom bokashin har syrats är den också sur när du gräver ner den, vilket inte heller direkt lockar djur.

Men med det sagt letar skadedjur alltid mat och om det inte finns annan föda i överflöd kan de mycket väl ge sig på att gräva upp din bokashi. Därför kan du ibland behöva skydda den lite extra.

Bokashi och maskar

De enda djur som verkligen älskar bokashi är maskar. Men det gör ju inget, maskarna är bra för jorden och hjälper till att luckra upp och förbättra den.

Hur djupt ska jag gräva ner bokashi?

Hur djupt du ska gräva ner din bokashi beror på vad du ska plantera i den. Om du ska plantera träd lägger du bokashi underst i gropen du gräver, och om du vill ha bokashi i trädgårdslandet sprider du ut den lite ytligare.

Tänk på att alltid täcka bokashi med minst 10 centimeter jord, och gärna mer om du vet att du har grävsugna och hungriga djur i och runt din trädgård. 

Jordfabrik ute

Genom att ha en jordfabrik i en pallkrage minskar du området du behöver skydda från ovälkomna gäster. Gräv ner all bokashi i pallkragen och ta färdigblandad och förbättrad jord från den och lägg på andra ställen i trädgården.

Skydda pallkragen med planteringsduk eller kompostgaller. Täck som vanligt bokashin med ett ordentligt lager jord.

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now