Grönsaker som fungerar i bokashi

Bokashi startkit

bönor i bokashin

För bättre kompostering

Bokashikompostering handlar om att låta mikroorganismer fermentera ditt köksavfall, istället för att låta det förmultna som i en vanlig kompost. Fermenteringen går på bara några veckor och luktar inte illa.

Den färdiga bokashin gräver du ner i trädgården eller i en tunna med jord på balkongen. Det är lätt att komma igång med bokashi och allt du behöver finns i ett bokashi startkit.

Grönsaker och Vegetabiliskt matavfall
Matavfall från kött, fisk och fågel

Här kan du köpa Bokashi Startkit

Ett bokashi startkit består vanligtvis av två stycken 10-litershinkar och ett kilo bokashiströ. När du ska köpa ett startkit kan det vara bra att kolla om det ingår några tillbehör utöver hinkar och strö.

Köp ditt bokashi startkit på SmartaSaker

Köp ditt startkit på Gardenstore

Köp din bokashi på Granngården

Kompostera allt ditt matavfall

Det många inte vet är att en Bokashi kompost även komposterar mat så som kött, fisk och fågel.

Hur många bokashi kit bör jag ha?

För de allra flesta räcker det bra med de två bokashihinkar som kommer med ditt bokashi startkit. När den första hinken är full och står och efterjäser använder du den andra hinken till ditt dagliga avfall. När den andra hinken är full brukar den första ha jäst klart och är redo att användas igen.

Bokashi 2.0 startkit

Bokashi är lätt att komma igång med, men med ett bokashi 2.0 startkit är det ännu lättare. Förutom att det i bokashi 2.0 finns flera smarta detaljer som hjälper den dagliga påfyllningen så har också hinkarna designats för att inte bara vara praktiska utan även snygga. Ett bokashi 2.0 startkit pryder sin plats i vilket kök som helst och du behöver inte känna att du vill gömma undan det.

bokashi 2.0 startkit

Bokashi startkit pris - Så mycket kostar det att börja kompostera

Du kan köpa ett enkelt bokashi startkit för så lite som några hundralappar. Med ett par 10-litershinkar med lock och ett kilo strö kan du komma riktigt billigt undan. Men med en så enkel utrustning behövs det en lite större arbetsinsats och risken för att det blir för blött och kan börja lukta är större.

Om du istället satsar lite mer pengar och köper ett bokashi startkit med tappkran får du hinkar som gör det lättare att hjälpa din bokashi till en perfekt miljö för jäsningen och nedbrytningen av dina matrester.

För en superenkel hantering av din bokashi ska du satsa på ett bokashi 2.0 startkit. Inte bara är hinkarna snyggare i bokashi 2.0, utan de har flera smarta funktioner som underlättar när du ska fylla på den med matrester och tappa ur lakvattnet.

trädgårdsmästaren

Tillbehör - Detta bör du också ha till din nya kompostbehållare

De flesta tillbehören till din bokashi är gjorda för att underlätta den dagliga användningen.

En tillplattare gör att det är lättare att skapa en syrefri miljö i hinken och ett kärl för lakvatten hjälper dig att hålla miljön i hinken lagom fuktig samtidigt som du får ut dundernäring till dina växter i form av lakvattnet.

Tänk bara på att späda lakvattnet med minst 100 delar vatten när du ska använda det

bokashi spray

Bokashi i lägenhet

Det går utmärkt att ta hand om ditt köksavfall med en bokashi även om du bor i lägenhet. Skaffa ett bokashi startkit och sätt igång bara. En bokashi luktar inte illa och du kan utan problem ha den i köket.

Om du inte har en trädgård att gräva ner bokashin i kanske du har en balkong att odla på. Har du inte balkong heller kan du enkelt skapa en jordfabrik i några plastbackar inomhus, och vips så tar du hand om ditt avfall på ett miljövänligt sätt samtidigt som du blir självförsörjande på riktigt bra växtjord. Dina krukväxter kommer tacka dig.

Bokashi i jorden

När din bokashi är färdigjäst och du gräver ner den i trädgården fortsätter mikroorganismerna att jobba. Under några veckor neutraliseras jordens ph och efter det är dags att använda jorden för plantering.

Hur du gräver ner din bokashi beror på vad du ska odla. Till växter med djupa rötter gräver du ner bokashin djupt och till växter med grundare rotsystem sprider du ut bokashin mer. Tänk på att alltid täcka med ett jordlager på ungefär 10 cm överst.

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now