Grönsaker som fungerar i bokashi

Bokashihink

odla i jord

Gör bättre jord av ditt matavfall

Genom att samla ditt matavfall i en bokashihink istället för att slänga det gör du inte bara en insats för dig själv utan du hjälper även miljön på traven. När ditt matavfall är färdigjäst gräver du ner det i trädgården och ger tillbaka näringsämnena till jorden.

Det är enkelt med bokashi, allt du behöver göra är att samla dagens matavfall och lägga det i hinken. Varje gång du lägger köksavfall i bokashihinken tillsätter du lite bokashiströ som innehåller massor med goda mikroorganismer och så på med locket. Fortsätt så tills din bokashi hink är full. Då låter du den stå i ett par veckor i rumstemperatur och efterjäsa. Efter det gräver du ner bokashin i trädgården eller blandar den med jord i en plastback eller kruka. Vänta i tre till fyra veckor innan du planterar i den för att jordens ph ska stabilisera sig och sedan har du en riktigt näringsrik jord till alla dina växter. 

Här kan du köpa bokashihinkar

Bokashihinkar kan du köpa i alla butiker som har redskap för bokashi. På en del ställen kallas de för komposthinkar men så länge de har tättslutande lock och gärna en kran så kan du använda dem till bokashi.

Köp dina bokashihinkar på SmartaSaker

Köp din bokashihink på Gardenstore

Köp bokashihinkar på Granngården

Kompostera allt ditt matavfall

Det många inte vet är att en Bokashi kompost även komposterar mat så som kött, fisk och fågel.

Vilken bokashihink är bäst?

Vilken bokashihink som passar dig bäst beror dels på hur mycket matavfall du har och dels på hur lite jobb du vill lägga ner på din bokashi. Den allra enklaste hinken kräver en aning större arbetsinsats i form av att du antagligen kommer behöva hälla av lakvatten manuellt. Om du istället väljer en bokashihink med tappkran kan du tappa ur lakvattnet lättare.

Bokashihink med kran startkit

Om du vill lägga en minimal arbetsinsats på din bokashi kan du skaffa ett startkit med bokashi hinkar med kran. Då blir avtappningen av lakvatten en smal sak och det blir ännu lättare att omvandla ditt köksavfall till riktigt bra planteringsjord.

bokashi 2.0 startkit

Göra egen bokashihink - Går det?

Det är enkelt att göra en egen bokashihink. Allt som behövs är en lagom stor hink, 10 liter brukar vara lämpligt för ett mindre hushåll, med ett tättslutande lock. Om du gör din egen bokashihink är det viktigt att du kontrollerar så att det inte blir för mycket vätska i dina bokashi, eftersom det stör jäsningen.

Det viktiga för att din bokashi ska komma igång är att du tillsätter bokashiströ med mikroorganismer som fermenterar ditt matavfall.

Bokashihink utan kran

Om du använder en bokashi hink utan kran kommer det vara lika lätt att samla matavfallet i den.

Den extra arbetsinsatsen blir när du ska hälla av lakvattnet. Istället för att använda dig av tappkranen får du hälla av lakvattnet manuellt.

broccoli och bokashi

Finns det snygga bokashihinkar?

Många som har en bokashi i köket ställer den under köksbänken där den inte syns. Då behöver den inte vara speciellt snygg, utan fyller sin funktion ändå.

För den som vill ha lite mer av en statement-bokashi finns nu bokashi 2.0. Det är en utvecklad variant av bokashihink som är fullproppad med smarta funktioner som gör användningen ännu enklare. Till exempel finns det ett lock som hjälper till att trycka ihop matavfallet i hinken och som också kan användas för att skrapa ur bokashin när du ska gräva ner den. Och det bästa av allt – bokashi 2.0 hinken är så snygg att du utan problem kan låta den stå framme på köksbänken där du lätt kan komma åt den när du ska fylla på den. 

Kompost i köket - luktar det inte illa?

Nej! En bokashi luktar inte illa om du sköter den på rätt sätt. Mikroorganismerna som finns i bokashiströet du strör över ditt matavfall fermenterar dina rester så att de inte kommer att ruttna eller mögla. En bokashi som mår bra luktar svagt syrligt av mjölksyran som bildas vid fermenteringen, men absolut inte illa.

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now