
Med effektiva microorganismer
Bokashiströ är det som startar fermenteringsprocessen och sätter igång din bokashi. Varje gång du fyller på din bokashihink med matavfall ska du lägga på en eller två matskedar strö. De effektiva microorganismerna kommer bryta ner ditt avfall till näringsämnen som förbättrar jorden du gräver ner din bokashi i.
Microorganismerna är en blandning av mjölksyrabakterier, jästsvampar och bakterier som hjälper till med växternas fotosyntes. För att de ska kunna jobba maximalt vill de ha en syrefattig miljö och därför är det viktigt att du är noga med att stänga locket på din bokashihink när du har fyllt på den.
Här kan du köpa bra bokashiströ fraktfritt
Det är viktigt att du använder strö av bra kvalitet i din kökskompost. Med bra strö kommer din bokashi att må fint och ta hand om ditt köksavfall som den ska. Eftersom bokashiströ väger en del är det smart att leta efter sajter där du kan köpa strö fraktfritt. En vanlig familj behöver ungefär två till fyra kilo bokashi strö per år. Ett kilo räcker till cirka 200 liter matavfall.
Kompostera allt ditt matavfall
Det många inte vet är att en Bokashi kompost även komposterar mat så som kött, fisk och fågel.
Vad är bokashiströ?
Bokashiströ är den aktiva ingrediensen i din bokashi. Det är en blandning av kli, effektiva microorganismer och lite vatten. Blandningen innehåller också en aning melass för att ge microorganismerna bästa möjliga förutsättning att jobba.
När du tillsätter bokashiströ till din bokashihink börjar fermenteringen, det vill säga det som är själva bokashi-processen.
Kan man göra eget strö?
Du kan göra eget bokashiströ. Det är inte speciellt svårt, men det krävs lite tid eftersom det ska jäsa i fyra till sex veckor. Som med så mycket annat är det också lättare att experimentera när du har lite vana av bokashi.
Om du är nybörjare på bokashi rekommenderar vi att du köper strö i början. När du har använt din bokashi en tid kommer du ha lättare att avgöra om du vill göra eget strö och om du har lyckats med ditt hemgjorda strö.

Hur ofta ska man tömma vätskan?
Det kommer troligen bildas extra vätska i din bokashi under fermenteringen. Det är som det ska, och vätskan kallas lakvatten. För att din bokashi ska må som bäst ska den vara lagom fuktig så därför behöver du tömma bokashin på lakvatten ibland.
Oftast kommer vätskan under andra eller tredje veckan men det beror förstås på vad du har i din bokashi. Fuktigare matrester ger en blötare bokashi och mer lakvatten.
Vad innehåller Bokashiströ?
Bokashiströ är själva magin i bokashi. Det är förstås inte magi egentligen, utan effektiva microorganismer. De fermenterar ditt matavfall och gör så att det inte ruttnar utan istället bryts ner till näringsämnen som dina växter kan ta upp från jorden sen.
För att microorganismerna ska trivas innehåller bokashiströ också kli av någon sort och lite melass. När de kommer ner till ditt köksavfall får de ännu mer näring och blir nöjda och glada och förökar sig massor så nedbrytningen blir ännu mer effektiv.
Hur mycket strö ska man använda i varje bokashihink?
Det behövs ungefär 1 – 2 matskedar strö till varje liter matavfall. Du kan inte överdosera ströet så var inte orolig för att ta två. Om du slänger stora bitar, hårda rester eller mycket proteinrikt avfall som till exempel kött eller ost kan du ta lite extra strö för att hjälpa din bokashi på traven.
Skulle din bokashi mot all förmodan börja lukta något annat än svagt surt så lägger du bara på lite extra strö och kanske också lite melass eller strösocker.
Kan man använda lakvattnet till något?
Ja! Lakvattnet är fullt av nyttigheter för dina växter så du kan använda det som växtnäring. Lakvattnet är surt så du behöver späda det mycket vatten innan du vattnar med det. En del lakvatten och 100 delar vatten fungerar för vanliga växter medan du kan späda 1 del lakvatten med 1000 delar vatten till känsligare växter och frön.