grönkål i bokashin
BokashiFelsök din Bokashi
felsök bokashi

Felsök din Bokashi

En frisk och pigg bokashi luktar svagt syrligt och innehåller inget mögel. Ett vitt fluff kan synas överst i din bokashihink, men om det luktar som det ska är det helt ok. Även vita svamptrådar kan synas ibland och det är ett tecken på att jäsningen fungerar som den ska och är alltså helt ok.

Men ibland kan du förstås få problem med din bokashi. Det vanligaste problemet är att bokashin börjar lukta illa. För att veta hur du ska lösa problemet behöver du ta reda på vad det är som gör att bokashin luktar.

För mycket vätska

Det absolut vanligaste problemet med en bokashi är att det har blivit för blött i hinken. Då fungerar inte jäsningen som den ska och ditt avfall kan börja ruttna och lukta illa. Den överflödiga vätskan kan lukta illa den också.

Tappa av överflödig vätska och tillsätt lite extra bokashiströ. Du kan också lägga i mer absorberande material som tidningspapper eller hushållspapper överst i hinken för att minska kondensen på locket.

För lite bokashiströ

Om har lagt i för lite bokashiströ finns det inte tillräckligt med effektiva mikroorganismer och fermenteringen går långsammare. Håller du en syrefri miljö kommer det förstås att fungera ändå men det kommer ta längre tid. Tillsätt lite mer bokashiströ och också lite socker eller melass för att skjutsa igång jäsningen.

Mögel i Bokashin

Vitt fluff i din bokashi är som det ska och det är ett tecken på att fermenteringen fungerar. Om du däremot hittar blått, grönt eller svart mögel ska du skrapa bort det värsta och se till så att det är lagom fuktigt i hinken. Du kan också tillsätta lite extra bokashiströ för att hjälpa bokashin att fungera bättre.

För lite vätska

Om din bokashi är för torr kommer inget att hända. Mikroorganismerna som bryter ner ditt matavfall behöver en fuktig miljö för att jobba optimalt. Tänk en fukthalt som i jord ungefär så är du på rätt spår.

Är det för torrt i din hink kan du tillsätta lite vätska. För att kickstarta din bokashi tillsätter du också lite strö och kanske lite strösocker.

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now