grönkål i bokashin
BokashiHur gör jag med bokashi på vintern

Hur gör jag med bokashi på vintern

Bokashi är ett enkelt och miljövänligt sätt att ta hand om ditt köksavfall. Lägg dina matrester i bokashihinken, lägg på några matskedar bokashiströ och stäng locket ordentligt. I bokashiströet finns mängder med effektiva mikroorganismer som bryter ner proteinerna i matresterna och sätter igång en jäsnings- och syrningsprocess i hinken.

När du har fyllt bokashihinken låter du den efterjäsa ett par veckor. När den är klar är det dags att gräva ner bokashin i trädgården.

Gräv ner bokashi i trädgården

Den färdigjästa bokashin ser ut ungefär som den gjorde när du la net avfallet i bokashihinken. Det är precis som det ska, för matresterna har ändå brutits ner och omvandlats till växtnäring. Så nu är det bara att gräva ner bokashin i trädgården.

Det är viktigt att du täcker bokashin med minst 10 centimeter jord. Dels för att bokashi inte är så fint att titta på, dels för att ge bokashin rätt förutsättningar att fortsätta sin omvandling till näringsämnen och slutligen också för att hålla skadedjur borta. Vet du med dig att du har hungriga och grävsugna djur i trädgården bör du täcka bokashin med mer än 10 centimeter jord.

Vinterförvara bokashi

Sverige är ju som bekant ett land där det inte alltid går att gräva i trädgården eftersom det ibland blir tjäle i jorden. Det är inget problem för bokashi, den klarar att vänta på att bli nergrävd.

Bokashi klarar att frysa så du kan förvara den antingen ute eller inne.

Starta en jordfabrik

På vintern kan du också förbättra jord inomhus eller på balkongen genom en jordfabrik. Då blandar du din färdiga bokashi med lika delar jord och förvarar den lufttätt i till exempel en plastback. Det här är ett perfekt att liva upp trött krukjord eller hjälpa billig köpejord att bli riktigt bra.

Ta en bokashipaus

Det går förstås att pausa din bokashi under vintermånaderna också, om du inte har plats nog att förvara den färdiga bokashin.

Nackdelen med det är att du inte har så mycket dunderjord till din vårsådd. Men det tar å andra sidan inte så lång tid att göra klart vårens första laddning bokashi. 

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now