grönkål i bokashin
BokashiStarta din egen bokashi-jordfabrik?

Starta din egen bokashi-jordfabrik?

En bokashi-jordfabrik är helt enkelt ett sätt att ta hand om din bokashi när den har jäst klart i hinken. Om du inte har plats eller behov av att gräva ner din bokashi i trädgården precis när den är klar kan du istället starta en jordfabrik.

Jordfabrik inne

Det är enkelt att starta en jordfabrik, och du kan till och med göra det inomhus. Blanda gammal trött krukjord eller billig köpejord med din färdigjästa bokashi. Ta ungefär hälften av varje och låt de översta 5-10 centimeterna vara jord. En helt vanlig plastback fungerar fint som kärl.

Det är bättre att täcka backen med en lätt fuktad tidning eller en handduk än ett lock. Försök hålla blandningen lätt fuktig och låt det hela stå och omvandlas under 2 till 6 veckor. Den exakta tiden beror på hur finfördelad bokashi du har och vilken temperatur du har.

Jordfabrik i trädgården

Har du en trädgård kan du göra på ungefär samma sätt fast utomhus. Avsätt en pallkrage till jordfabrik och gräv ner din bokashi där allteftersom den jäser klart. När du behöver jord att plantera med tar du från den färdiga delen av pallkragen.

Hur fort det går för jorden att bli klar för användning beror på temperaturen, men det går ändå oftast fortare ute eftersom jordens mikroorganismerna samverkar med bokashin och skyndar på processen.

Jordfabrik på balkongen

Har du en balkong kan du skaffa en stor tunna eller en större plastback och ha din jordfabrik där. Har du en inglasad balkong är det viktigt att temperaturreglera din jordfabrik. Det ska inte vara över 40 grader i jorden, för då fungerar inte mikroorganismerna.

Använd din bokashijord

När det är dags att använda din bokashijord gör du precis som du skulle gjort om du skulle grävt ner den direkt från hinken. Täck alltså bokashin med ett jordlager överst, trots att den redan är utblandad med jord. Däremot har jordfabriken stabiliserat pH redan, så du behöver inte vänta innan du planterar i den.

Om du använder bokashijorden inomhus är det också viktigt med ett jordtäcke överst, både för att hindra matresterna från att ruttna och för att det ser snyggare ut.

Här kan du köpa Bokashi

Bokashi på SmartaSaker

Bokashi på Granngården

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now