grönkål i bokashin
BokashiStarta en jordfabrik med bokashi
odla

Starta en jordfabrik med bokashi

Vill du börja ta hand om ditt köksavfall med bokashi men har ingen trädgård att gräva ner den i? Om du bor i lägenhet med balkong kan du använda din bokashi för att starta en balkongodling. Har du ingen balkong gör det inget, du kan ta hand om bokashin genom att starta en jordfabrik inne och använda till krukväxter.

En jordfabrik är bara ett fint ord för att använda din bokashi till att förbättra köpejord av lägre kvalitet eller trött gammal krukjord.

Ta hand om ditt köksavfall med bokashi

Det är superenkelt att ta hand om ditt köksavfall med en bokashi. Allt du behöver göra är att samla ditt köksavfall, lägga det i bokashihinken och lägga dit en eller två matskedar bokashiströ. På med det lufttäta locket och du är klar med dagens insats.

När du har fyllt din bokashihink låter du den stå och efterjäsa ett par veckor. Sen kan du köra igång med själva jordfabriken. 

Vad kan du lägga i bokashi?

I en bokashihink bryts dina matrester ner genom jäsning och syrning. Det gör att bokashin inte luktar illa, och att du kan lägga i allt matavfall även sånt som man normalt avråds från att ha i en kompost. Dessutom går det fort att få bokashin klar för att gräva ner i jorden, på bara några veckor har innehållet i din bokashihink jäst klart och är redo att förbättra jord.

Utrustning för en jordfabrik

För att starta en jordfabrik behöver du ett kärl att blanda jord och bokashi i. Har du balkong kan du skaffa en större tunna att ha ute. Har du inte balkong kan du använda en stor plastback med tättslutande lock och förvara den i en garderob.

Blanda lika delar jord och bokashi och låt stå i ungefär tre veckor. Efter det har bokashins sura ph ökat och stabiliserat sig och du kan använda din superjord för plantering.

Hur länge fungerar bokashi i jorden

Bokashins näringsämnen finns kvar i jorden i åtminstone ett par år. Mikroorganismerna fortsätter också sitt arbete och förökar sig, så jorden fortsätter bli bättre och bättre med bara en enda dos bokashi.

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now