grönkål i bokashin
BokashiUppgradera din kökskompost med ett bokashi-startkit

Uppgradera din kökskompost med ett bokashi-startkit

Om du redan idag samlar ditt köksavfall i en kompostpåse är det en smal sak att börja med bokashi istället. På köpet får du också jordförbättring och en massa näring som kommer göra dina växter glada och frodiga.

För att komma igång med bokashi är det lättast att skaffa ett bokashi start-kit som innehåller allt du behöver. Sen är det bara att lägga ditt matavfall i bokashihinken istället för i kompostpåsen. 

Hur många hinkar behövs?

För en vanlig familj är det lagom med 10-litershinkar. Eftersom bokashi ska efterjäsa ett par veckor när hinken är full är det smart att ha två hinkar. Då kan du fylla den andra hinken medan den första jäser klart. Gräv sedan ner den första bokashin i trädgården och använd hinken igen medan den andra hinken efterjäser.

Bokashiströ är det som sätter igång processen

Själva processen i en bokashi är en blandning mellan jäsning och syrning. Ofta kallas det fermentering, och det som händer är att proteiner och stärkelse bryts ner till aminosyror och näringsämnen som kan återföras till jorden.

För att sätta igång en bokashi behöver du tillsätta de mikroorganismer som behövs och det gör du enkelt genom att använda bokashiströ. I ströet finns allt du behöver, och det enda du behöver göra är att strö över ett par matskedar när du fyller på bokashihinken.

Stäng locket

För att mikroorganismerna i bokashiströet ska kunna jobba på bästa sätt vill de ha en anaerob miljö, det vill säga så lite syre som möjligt. Därför är det bra att samla köksavfall under dagen och lägga allt i hinken vid ett enda tillfälle. Pressa ihop det så mycket som möjligt och var noga med att stänga locket.

Använd näsan

Var inte orolig, bokashi luktar inte illa! Däremot luktar en bokashi som mår bra lite svagt syrligt. Så när du fyller på i hinken med dagens matrester är det bra att ta till vana att lukta lite i den.

Luktar den inget alls tillsätter du lite mer strö för att få igång jäsningen. Luktar den illa ska du se över miljön i hinken. Kanske behöver du tömma ur lite lakvatten och tillsätta mer strö.

Här kan du köpa Bokashi

Bokashi på SmartaSaker

Bokashi på Gardenstore

Bokashi på Granngården

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now