grönkål i bokashin
BokashiVad är egentligen bokashiströ?

Vad är egentligen bokashiströ?

För att din bokashi ska fungera och jäsningsprocessen ska komma igång behöver su lägga bokashiströ i hinken när du fyller på med matavfall. I bokashiströet finns det fullt med effektiva mikroorganismer som bryter ner stärkelse och proteiner till enzymer och andra näringsämnen som växter kan använda sig av.

Kanske har du sett att det också finns flytande EM – Effective Microorganisms. Det är helt enkelt samma mikroorganismer fast i flytande form. Vätskan kan användas istället för strö i bokashihinken och du kan också ha det som växtnäring när du vattnar dina växter.

Svampar och Bakterier

Mikroorganismerna i bokashiströet är en blandning av jästsvampar, mjölksyrebakterier och bakterier som används av växter vid fotosyntesen. För att göra det mer lätthanterligt har mikroorganismerna blandats med en bärare, ofta något slags kli. Som näring för mikroorganismerna under lagringen i ströet tillsätts i många fall även lite melass till ströet.   

Hur mycket strö behövs?

Du behöver ungefär 1 – 2 matskedar strö till en liter matavfall. Exakt mängd beror förstås på vad det är för matrester som ska brytas ner, proteinrika rester behöver till exempel mer strö. Är du osäker är det bättre att tillsätta lite extra strö.

Bokashispray som alternativ

Om du istället vill testa med flytande EM är det lättast att skaffa en sprayflaska. Då sprayar du helt enkelt en eller två puffar på matresterna när du lägger dem i bokashihinken.

När du använder bokashispray istället för strö kan du behöva  hålla ett extra öga på din bokashi i början, innan du har finjusterat mängden spray. Kontrollera att bokashin luktar svagt surt så att processen är igång. Tänk också på att hålla fuktighetsgraden på en bra nivå i hinken. Eventuellt behöver du tappa av lakvatten tidigare och oftare med spray än om du använder strö.

Tillverka eget bokashiströ

Ett kul experiment är att göra eget bokashiströ. Du behöver något slags bärare, till exempel grovt kli eller sågspån. (Om det är för fint kan det bilda klumpar som möglar.) Spraya på bokashispray eller EM, tillsätt lite melass och packa det hårt i ett lufttätt kärl. Sedan är det bara att vänta. Efter 4-6 veckor är det klart.

Här kan du köpa Bokashi

Bokashi på SmartaSaker

Bokashi på Gardenstore

Bokashi på Granngården

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now