grönkål i bokashin
BokashiVad händer i jorden med bokashi

Vad händer i jorden med bokashi

Många tänker antagligen på bokashi som en metod för kökskompostering där man på ett lätt sätt tar hand om sitt köksavfall. Men att ha gräva ner bokashin i jorden är nästan viktigare för miljön. Bokashin förbättrar jorden och återför mycket av näringen som har använts vid livsmedelsproduktion.

De första stegen i bokashi är att du samlar matrester i en bokashihink, tillsätter bokashiströ med effektiva mikroorganismer och sätter på locket. När hinken är full med matrester låter du den stå i rumstemperatur och efterjäsa under några veckor.

Processen i bokashihinken

De effektiva mikroorganismerna startar en process i bokashihinken, där dina matrester fermenteras. Förenklat kan man säga att innehåller jäser och syras, ungefär som när man gör surkål. Samtidigt förökar sig mikroorganismerna och blir fler och fler och kan alltså jobba mer och mer effektivt.

Ska inte innehållet i hinken brytas ner?

Innehållet i bokashihinken ser likadant ut när det är färdigjäst. Det förmultnar alltså inte i hinken. Förmultningen sker istället i jorden när du har grävt ner bokashin.

Processen i hinken bryter däremot ner matresterna så att näringsämnen för växterna frigörs och kan användas genast.

Effektiva mikroorganismer

Mikroorganismerna i bokashiströet är en blandning av jästsvampar, mjölksyrabakterier och bakterier som medverkar vid fotosyntesen. De omvandlar proteinet i dina matrester till aminosyror och andra näringsämnen som växterna kan ta upp i jorden.

Bokashi i jorden

När bokashin kommer direkt från hinken och du gräver ner den i trädgården är den sur efter den koncentrerade syrningsprocessen den har genomgått. Därför ska du låta den vara i några veckor för att ph ska stabilisera sig på en mer neutral nivå som passar växterna bättre.

Hur länge du behöver vänta på ph-stabiliseringen beror på temperaturen ute. Tidigt på våren kan det ta upp till 6 veckor, medan det kan gå på bara två veckor när det är som varmast på sommaren.

När bokashin kommer ner i jorden fortsätter mikroorganismerna sitt nedbrytningsarbete. De fortsätter också föröka sig, vilket gör att jorden förbättras under lång tid framöver. I jorden påbörjas förmultningen av bokashin, ungefär som i en vanlig kompost. Skillnaden är att bokashin redan från början kan avge näring till växterna som planteras i den. 

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now