
Vanliga frågor om bokashi: Del 1
Vi vet att det finns många frågor om bokashi. För att hjälpa dig som är nyfiken på bokashi, kökskompost och hur man får bättre jord på ett miljövänligt och enkelt sätt har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna här.
De enda dumma frågorna som finns är de som aldrig ställdes, och det gäller även för bokashi. Vi vill att så många som möjligt ska komma igång med bokashi, så vi svarar gärna och försöker hjälpa till så mycket vi kan. För bokashi är ju inte bara ett otroligt smart sätt att ta hand om ditt köksavfall, utan det är ju också ett miljöklokt alternativ för att hjälpa odlingsjorden att må bättre. Bra för miljön och för dina växter.
Är bokashi luktfri?
Den absolut vanligaste frågan om bokashi är om den luktar illa. Vårt svar på det är ett klart nej. Bokashi som mår bra luktar varken illa eller speciellt mycket. Det är dock inte helt luktfritt. En svagt syrlig doft visar nämligen att din bokashi mår bra och att mikroorganismerna fungerar som de ska.
När bildas det vätska i bokashin?
Under syrningen i bokashihinken bildas det en klar vätska som kallas lakvatten. Den brukar uppstå efter någon vecka, men exakt hur fort det går beror på vad du lägger i din hink. Lakvattnet bör du tappa ur hinken för att inte miljön ska bli för fuktig för mikroorganismerna som håller fermenteringen igång. Detta är anledningen till att det finns en tappkran i botten på bokashihinken.
Vätskan i bokashin, kan jag ha den till något?
Lakvattnet du tappar ur från bokashihinken kan du använda som växtnäring. Tänk dock på att späda det mycket, med minst 100 delar vatten till en del lakvatten. För känsliga växter kan det räcka med en del lakvatten och 1000 delar vatten.
Får jag lov att ha bokashi i min lägenhet?
Ja! Du får lov att ha en bokashi som kökskompost även i en lägenhet. Sköter du om den rätt kommer ingen av dina grannar ens märka att du har en bokashi, utom möjligen på dina prunkande krukväxter, förstås.