grönkål i bokashin
BokashiVilken utrustning behövs för att börja med bokashi?

Vilken utrustning behövs för att börja med bokashi?

För att låta ditt matavfall gå tillbaka till jorden som ny näring som bokashi behöver du bara några få saker. Bokashi är alltså både en billig och miljövänlig metod. Som en extra bonus får du också riktigt bra jord till dina växter och trädgårdsland.

Det enda du behöver göra är att skrapa ner ditt köksavfall i bokashihinken istället för i kompostpåsen. Så det tar inte ens någon extra tid!

Bokashihink med eller utan tappkran

Det första du behöver är en bokashihink. Eller egentligen två hinkar. När den ena är full och står och jäser klart fyller du den andra. En bra storlek för ett familjehushåll är 10 liter, det brukar bli ganska lagom att fylla på två veckor.

En tappkran i botten är inget krav, men det underlättar när du ska tömma bokashin på vätskan som oftast bildas. Har du ingen kran häller du av vätskan som ur en vanlig hink.

Den verksamma ingrediensen: bokashiströ

Bokashiströet består av effektiva mikroorganismer som bryter ner dina matrester. När du lägger avfall i hinken lägger du också på en eller ett par matskedar bokashiströ. När mikroorganismerna får jobba i en syrefattig miljö startar de en fermenteringsprocess som frigör näringsämnen och bryter ner proteiner.

Bokashi 2.0 - Vidareutvecklad design och funktion

Bokashi 2.0 är samma process som “vanlig” bokashi, men utrustningen har finslipats. Själva hinken är så stilren att du kan ha den stående på köksbänken, fullt synlig. Dessutom levereras den med smarta detaljer som hjälper till vid den dagliga användningen. Det finns till exempel ett inre lock som kan användas för att trycka ihop matavfallet, och tappkranen har designats så att den inte sätts igen så lätt av innehållet i hinken.

Jord att gräva ner bokashin i

En av poängerna med bokashi är ju att förbättra jord. Så något slags jord behöver du för att gräva ner din färdigjästa bokashi i. Har du en trädgård är det förstås bara att gräva.

Bor du i lägenhet kan du antingen ställa en rejäl tunna på balkongen och blanda din bokashi med jord i den, eller så startar du en jordfabrik i några plastbackar med lock i garderoben.

Här kan du köpa Bokashi

Bokashi på SmartaSaker

Bokashi på Gardenstore

Bokashi på Granngården

Lämna ett svar

Top
h
h

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now